2009 – et annerledes år for El Salvador

Året 2009 vil i El Salvador bli husket for det historiske maktskiftet da sosialistpartiet FMLN vant presidentvalget. Høyrepartiet ARENA, orkanen Ida, den økonomiske krisen, skattereform og skyhøy kriminalitet preget også nyhetsbildet. Her følger en nyhetskavalkade for 2009.

FMLN vinner presidentvalget.

15. mars 2009 ble det skrevet historie i El Salvador, da Mauricio Funes for FMLN vant presidentvalget. Funes satte dermed en slutt på tjue sammenhengende år med høyrepartiet ARENA ved makten. Ett av de første tiltakene var åpningen av de diplomatiske forbindelsene med Cuba.

 

I innsettingstalen første juni presiserte Funes at han er president for alle salvadoranerne, og han maner til ”nasjonal enhet” for å løse de store utfordringene landet står overfor. I tråd med dette har Funes opprettet Consejo Económico y Social (Økonomisk og sosialt råd), der ledere fra næringslivet, fagforeninger, akademia og representanter fra grasrotorganisasjoner er samlet for å drøfte den økonomiske politikken. Dette er revolusjonerende i et land som har vært preget av et markant politisk toblokksystem, uten kapasitet til dialog mellom høyre- og venstresiden.

 

El Salvador har blitt kraftig rammet av den internasjonale finanskrisen, og den nye FMLN-regjeringen satte straks i gang en antikrise plan for El Salvador. Planen som er kalkulert til å koste 587 millioner dollar har som mål å generere 100 000 arbeidsplasser, og gi 10 500 arbeidere rett til sosial stønad. Kriseprogrammet inkluderer også opprettelse av en investeringsbank, minstepensjon til 42 000 gamle, og et utdanningsprogram som skal gi landets elever gratis skoleutstyr og mat.

 

Full krise i høyrepartiet ARENA

Partiet Alianza Republicana Nacionalista (ARENA), som har hatt regjeringsmakten siden 1989, har med medias hjelp alltid framstått som bunnsolid og mektig. Partipisken har vært hard, og de udemokratiske prosessene internt i partiet har på overflaten blitt anerkjent av medlemmene. Men året 2009 skulle bli meget turbulent for det neoliberale partiet, og ved slutten av året lå Arena nede for telling med brukket rygg.

 

Året begynte ikke altfor galt for ARENA, da partiet vant tilbake ordførervervet i San Salvador etter tolv år med FMLN-kontroll. Men da ARENA mistet presidentembetet ble det utløst en åpen strid i partiet. I oktober erklærte tolv parlamentarikere seg for uavhengige av ARENA, og utbrytergruppen ga seg selv navnet GANA (Gran Alianza por la Unidad Nacional - Den Store Alliansen for Nasjonal Enhet).

 

I desember ble ekspresident Antonio Saca utvist av partiet, etter en lengre maktkamp med ekspresident Alfredo Cristiani. Saca fikk skylden for partiets sorti fra regjeringskvartalet, han ble beskyldt for korrupsjon, og for å ha støttet de tolv utbryterne (GANA). Høyresiden håpet at utvisningen av Saca vil gi ro i partiet til restrukturering, slik at partiet igjen kan stå sterkt til kommune- og fylkesvalget i 2012.

 

GANA på sin side ønsket Saca inn i varmen, og krevde nærmere innsyn i tvilsomme affærer utført under de tre tidligere Arena-presidentenes regjeringstid. 21. desember leverte GANA inn en samlet anmeldelse til påtalemyndigheten etter flere drapsmeldinger rettet mot utbryterne og deres familiemedlemmer.

 

Skattereform – en viktig seier for FMLN

FMLN har siden maktovertakelsen 1. juni 2009 jobbet for en skattereform som skal øke statens inntekter. Med den nye skatte- og avgiftsreformen som ble vedtatt i Parlamentet 17. desember vil også El Salvadors økonomiske elite måtte bidra. Mauricio Funes uttalte på riksdekkende kanaler 6. desember at ”skatteprosessen ikke bare er nødvendig, den er også uunngåelig.” Han forsikrer at skattereformen ikke skal ramme de svakeste i landet.

 

Blant de nye lovene kan nevnes økt skattlegging på salg av dyre boliger, økt registreringsavgift på nye biler, og høyere skattlegging på utbytte av store bankinnskudd. Videre vil det bli innført avgifter på yachter, helikoptre og andre luksusvarer. I tillegg kommer et krav om obligatorisk registrering av formue for personer som har høyere inntekt enn 450 000 kr i året. Avgift på alkohol, tobakk og leskedrikker skal også være med på å øke statens inntekter.

 

Med denne endringen kalkulerer regjeringen med en økt inntekt på ca. 200 millioner dollar i året til statskassen. Dette er inntekter som vil bli brukt til sosiale formål som gratis utstyr til skoleelever (skoleuniformer, sko og skoleutstyr), minstepensjon for fattige over 70 år, gratis medisiner og støtte til prosjektet ”Plan casa para Todos” (Plan hus til Alle).

 

Gjennomføringen av lovendringene har skjedd til tross for at FMLN er i mindretall i Parlamentet. Arena hadde ved maktskiftet støtte fra sentrumspartiet Partido Demócrata Cristiano (PDC) og høyrepartiet Partido de Conciliación Nacional (PCN). Til sammen hadde høyresiden 47 parlamentarikere på sin side, og kunne ha stoppet alle initiativ fra FMLN med sine 37 stemmer. Men situasjonen endret seg da FMLN klarte å oppnå en allianse med PCN og med utbrytergruppen GANA fra Arena. I forhandlingene om den nye skattereformen har et skadeskutt Arena stått alene som opposisjonsparti, mens GANA, PDC og PCN har deltatt aktivt med modifikasjoner, og til slutt stemt for FMLNs forslag til lovendringer.

 

Parallelt med skatte- og avgiftsreformen har FMLN forsøkt å skjerpe straffeutmålingene for skatteunndragelse, smugling og hvitvasking av penger. Denne prosessen er fortsatt ikke kommet i havn, siden partene sto for langt fra hverandre på dette temaet.

 

FMLN og Mauricio Funes – på to forskjellige ideologiske plan?

FMLN er det eneste politiske partiet på venstresiden i El Salvador, og rommer i norsk målestokk medlemmer fra AP til Rødt. Mens Mauricio Funes blir ansett for å tilhøre den sosialdemokratiske fløyen av partiet, blir visepresidenten Sánchez Cerén plassert i den sosialistiske leiren. Massemedia i El Salvador, som i hovedsak er kontrollert av høyresiden, har siden valgseieren prøvd å fremheve skillet mellom president og parti. At Funes ikke deltok på FMLNs landsmøte i desember fikk store avisoverskrifter. Funes uttrykte at han som valgt president for hele folket, ikke finner det passende å delta i partisaker. Men han forsikrer at han likevel deler idégrunnlaget til FMLN.

 

Den sosialistiske fløyen har vært pådriver for å melde El Salvador inn i ALBA (La Alternativa Bolivariana para los Pueblos de nuestra América), som søker en latinamerikansk integrasjon på egne premisser, og som er et alternativ til USAs økonomiske og politiske dominans i regionen.. Av denne fløyen har Cubas helse- og utdanningsmodeller blitt trukket fram som aktuelle for El Salvador. På et landsmøte fylt med mye optimisme valgte FMLN å bli medlem av V Intenacional Socialista, som er et forum for venstrepartier i Latin Amerika med sikte på å utvikle ”sosialisme av det 21. århundre”. Initiativet har kommet fra Venezuelas president Hugo Chávez.

 

Mauricio Funes mener at andre lands ideologier og økonomiske organisering ikke nødvendigvis kan importeres til salvadoranske forhold. Funes presiserer at hans avstand til ALBA ikke er et hinder for et godt samarbeid med ALBA-landene Bolivia, Cuba, Ecuador, Venezuela og Nicaragua. Det er viktig for Funes at relasjonen med landets viktigste handelspartner, USA, ikke kommer i fare. Og de første reaksjonene fra USA har vært positive i forhold til El Salvadors nye president.

 

Mauricio Funes har insistert på at hans politiske referanse er på linje med Brasils president Lula, og med USAs Barack Obama. På en meningsmåling utført for avisen La Prensa Gráfica oppnår Funes 88 % godkjennelse for de første seks månedene i presidentstolen, og ikke noe annet statsoverhode i Latin-Amerika nyter en slik popularitet (La Prensa Gráfica 09.12.09).

 

Tolv drap i døgnet

 

I 2009 ble det utført 4 365 drap i El Salvador (La Prensa Gráfica 02.01.2010), og landet bekrefter sitt dystre renommé som et av verdens farligste. Dette tilsvarer tolv drap i døgnet, og mange beskriver situasjonen som krigslignende. I de tolv blodige borgerkrigsårene fra 1980 til 1992 ble det til sammenligning drept i gjennomsnitt 6 250 mennesker per år.

 

Grunnene til de høye dødstallene stammer i stor grad fra banders kamp om kontroll over narkotikahandelen, stridigheter mellom de store ungdomskriminelle gruppene som Mara 18 og MS13, maktkamp og interne stridigheter innad i marasgruppene, og drap på sivile som ikke har betalt skatten som bandene har pålagt dem. Bare i 2009 er 135 bussjåfører og cobradores (konduktører) henrettet av maras pga. utestående krav.

 

At ingen går fri fra utpresserne ble tydeliggjort da bandemedlemmer kastet en granat mot en barneklinikk i byen Cojutepeque i midten av desember. Klinikken hadde utestående et pengekrav, og to barn døde av granatangrepet. Myndighetene har vært hjelpeløse i forsøkene på å stagge volden. I oktober ble 2 200 soldater fra Hæren satt inn for å støtte landets politistyrke. Men initiativet har fortsatt ikke bedret drapsstatistikken. Få drap blir etterforsket, og enda færre ender med en domfellelse. Av 1 372 drap i hovedstaden San Salvador, endte kun 119 av tilfellene med fengselsstraff for forbryterne.

 

I tillegg til den psykologiske belastningen mange salvadoranere føler, er kriminalitetsnivået også et stort økonomisk problem for El Salvador. Både utenlandske og nasjonale turister svikter turistsonene i landet. Bandenes skattlegging av småforetak og bedrifter lammer investeringsviljen, og store ressurser blir brukt til sikkerhetstiltak. Mange foretak tør ikke anmelde forholdet til politiet i frykt for represalier.

 

I desember vant politiet et lite slag mot narkotikatrafikken da lederen for banden Los Perrones, Juan Colorado, ble arrestert. Det ble avdekket at banden hadde støttespillere i politiet.

 

Drapet på Cristian Poveda

Den fransk/spanske filmskaperen Cristian Poveda ble funnet myrdet andre september i år i en forstad av San Salvador. Dette skjedde etter lanseringen av dokumentaren ”La vida loca” som Poveda hadde regissert. Poveda levde 16 måneder sammen med medlemmer av Mara 18, og fikk unike filmkutt fra miljøet. Dokumentaren forsøker å gi svaret på hvordan barn i 12-13års alderen forvandles til mordere, og er beredt til å dø før de er fylt 20 år.

 

Politiet opererer med ulike motiv for drapet. Et motiv kan være at Poveda ble mistenkt for å ha lekket informasjon til politiet. I tillegg til arrestasjoner av flere bandemedlemmer, har også en politimann blitt arrestert anklaget for å ha satt ut rykter om at Poveda ga informasjon til politiet. En annen teori er at Poveda og bandemedlemmene kan ha blitt uenige om betingelsene for dokumentaren ”La vida loca”. Poveda og bandemedlemmene kan ha hatt en avtale om at dokumentaren aldri skulle vises i El Salvador, eller at filmen skulle godkjennes av banden før den kom ut på markedet. Da filmen ble solgt på piratmarkedet i San Salvador til en halv dollar kopien, kan dette ha satt sinnene i kok hos Mara 18.

 

Orkanen Ida

I begynnelsen av november trodde de fleste salvadoranerne at tørketiden hadde begynt, og at regntiden som vanligvis varer fra mai til oktober, endelig var over. Så kom meldingen om orkanen Ida som nærmet seg Mellom Amerika fra Atlanterhavet, men alarmen ble delvis avblåst da orkanen mistet styrke. På stillehavssiden hadde det bygget seg opp et lavtrykk som følge av Ida, og normalt ville dette gi vanlig tropisk nedbør. Men natt til syvende november vokste Ida i styrke på atlanterhavssiden, og nådde igjen kategorien orkan styrke. Dette genererte et meget sterkt lavtrykk på stillehavssiden, og regnet strømmer ned med full kraft over El Salvador.

 

I fylket San Vicente falt det i løpet av tre timer like mye nedbør som det vanligvis gjør i løpet av hele regntiden (355 millimeter). Vann og gjørme oversvømte plutselig flere av landets byer og tettsteder. 199 mennesker ble bekreftet omkommet, men fortatt er 76 savnet. 56 bruer, 28 hospitaler, og 111 skoler ble helt eller delvis ødelagte, i tillegg til 2 350 hus. Det er estimert at gjenoppbyggingskostnadene vil komme på 343 millioner dollar.

 

Drapet på jesuittene opp til ny gransking

Under borgerkrigen ble seks jesuittprester med spansk bakgrunn myrdet, sammen med en hushjelp og hennes datter på femten år. Drapene skjedde 16. november 1989 på universitetsområdet UCA i San Salvador. En ny gjennomgang av saken, med initiativ fra Spania, viser at den lokale etterforskningen i kjølvannet av drapene var mangelfull, og at de egentlige bakmennene har gått fri. I 1991 ble to soldater dømt til 30 års fengsel for ugjerningen, men en amnestilov gav dem raskt friheten tilbake. Søkelyset blir nå rettet mot datidens generaler, oberster og løytnanter i den nasjonale hærstyrken. Stifteren av Arena, Robert D’abussión, blir mistenkt for å være en av bakmennene.

 

De drepte jesuittprestene var markante kritikere av den strukturelle urettferdigheten i det salvadoranske samfunnet. Jesuittprestene tilhørte frigjøringsteologien, en radikal gren av den katolske kirka som vektla sosial kamp for å bedre forholdene for de mest marginaliserte. Blant FMLN-tilhengere blir jesuittprestene i dag ansett som martyrer i kampen for grunnleggende menneskerettigheter.

Audun Husby, LAG koordinator i El Salvador